MAKEDONYA TÜRKLERİ TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI KUTLANDI

5 asırdan fazla Osmanlı hakimiyetinde kalan Makedonya’daki Türklerin resmi bayramı olan “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” Keçiören Belediyesi’nin ev sahipliğinde kutlandı.

Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi kümbet katında gerçekleştirilen etkinliğe, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Makedonya Cumhuriyeti Maslatahgüzarı Şpresa Yusufi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ve Prof. Dr. Mehmet Zeki İbrahimgil katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından programda Türkçe Eğitim Bayramı konulu bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Programın konuşmacısı Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahimgil, Makedonya ve Türkçe Bayramı ile ilgili bilgiler verdi.

9 YILDIR TÜRKÇE BAYRAMI KUTLANIYOR

Makedonya'da yaşayan Türk toplumunun resmi bayramı olan Türkçe Eğitim Bayramı’nın 9 yıldır kutlandığını ve 2007'de kazanılan bu hakkın Türklerin Makedonya'da var oluşunun en önemli göstergesi olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Ak, “Türk toplumu Türkçesiyle, edebiyatıyla, sanatıyla, tarihiyle, kültürüyle, geleneği ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda varlığını kabul ettirmiştir. Balkanlarda yaşayan yaklaşık 1 milyon soydaşımızın kazanımlarından dolayı memnunuz. Oradaki çocuklarımızın ana dillerinde eğitim almaları ve kendi kültürel kimliklerini korumaları çok önemli bir aşamadır” dedi. Bugün 15 ülkede Türkçe konuşulduğunu belirten Başkan Ak, en zengin dillerden biri olan Türkçe’yi koruma konusunda hassas davranılması gerektiğini kaydederek, “Dilimizi iyi öğrenmeli, yabancı kelimelerin dilimiz üzerindeki istilasına kaşı dikkatli olmalı ve korumalıyız. Korumak beslenmesine engel olmak, gelişmesini duraklatmak değildir. Korumak sahip çıkmaktır. Bu vesileyle diline, kimliğine sahip çıkan soydaşlarımızı kutluyorum” diye konuştu.

KÜLTÜREL BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRİYORUZ

Başkan Ak, Makedonya ile kültürel bağları güçlendirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını, Jupa Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzaladıklarını hatırlatarak “Kendileriyle kardeşlik iftarında Uluslararası Ramazan Etkinliklerimizde bir araya geldik. 2014 yılında Kocacık'ta Atatürk'ün baba evinin açılışında bulunduk. Jupa Belediyesinin hizmet binasının yapımına katkı sunduk. Kültürel bağları güçlendirmek ve nesilden nesile devam ettirmek adına çeşitli programlar yapıyoruz. Makedonya Türklerinin bu çok değerli ve mutlu bayramını kutlamaktan, faaliyetlere destek vermekten sonsuz derecede mutluyuz. İş birlikleri için Makedonya Hükümeti ve Makedonya Büyükelçiliği’ne ve TÜRKSOY'a da çok teşekkür ediyorum” mesajını verdi.

ARAMIZDA SIKI BİR İŞ BİRLİĞİ VAR

Maslatahgüzar Şpresa Yusufi ise, Makedonya Cumhuriyeti’ne ve kendilerine verdiği anlamlı destek için Mustafa Ak’a teşekkür ederek sözlerine başladı. 21 Aralık’ın Türkler için önemli bir gün olduğunu ve her yıl Türkçe Bayramı’nın kutlandığını kaydeden Yusufi, “Anayasada yer alan resmi bir bayramdır. Makedonya ve Türkiye arasında geleneksel ve sıkı bir işbirliği vardır. Öğrenciler ve sanatçılar da bu iş birliğinin önemli köprüleridir” diye konuştu. İlçe Milli Eğitim Müdürü de Kılıçgil, 542 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Makedeonya’da kutlanan bu anlamlı bayramı Keçiören’e taşıyan Başkan Ak’a ve Türk Dili’nin tanıtılmasına vesile olan herkese teşekkür etti.

1944’te Makedonya’da bir grup aydının yaptığı mücadele sonucunda Türklerin kendi dillerinde eğitim hakkını kazandığını vurgulayan Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Purtaş, “Makedonyalı Türklerin bu sevinçli günlerini burada yaşamaktan dolayı çok mutluyum. Ev sahipliği için Başkan Ak’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Makedonyalı Şair Sabit Yusuf’un şiirlerini oğlu İlker Yusuf seslendirdi. Daha sonra Osmanlı Dönemi Makadonyalı ressamların eserlerinin yer aldığı resim sergisinin açılışı yapıldı. Ardından Türk Dünyası Müzik Topluluğu’ndan solist Sıtkı Akın Balkan Müzikleri konseri verdi.

22.12.2015