• Ayrıca Halk Bankası'nin bütün şubelerinden ve e-belediye üzerinden masrafsız vergi ödemesi yapabilirsiniz.

FATİH KÜTÜPHANESİ

TESİS DETAYI

KEÇİÖREN BELEDİYESİ FATİH KÜTÜPHANESİ

Kütüphaneler insanoğlunun sınırsız öğrenme isteğine ve bilgi edinmek tutkusuna cevap olarak çok eski çağlardan beri mevcuttur ve zamana göre gelişim gösterirler.  Kütüphane raflarındaki kitaplar kişinin hayal kurma ve okuma isteğini kamçılar. Geçmişini, bugününü ve geleceğini kitapların sayfalarında yaşar insan. Kütüphanenin sessiz ve huzurlu ortamı her yaştan insana okuma ve öğrenme sevgisi aşılar. Çocukların kütüphaneyi gezerken duydukları heyecan, okumanın fıtrattan gelen bir istek olduğunu gösterir bize. Yaşlıların da yine kitaplara ve okumaya olan sevgileri öğrenme aşkının sonunun olmadığını gösterir.

Bir kütüphanenin rafından kitap seçmek çok zevklidir. Raf sıraları konularına göre bölümlere ayrılmıştır. Biyografi, tarih, edebiyat, kişisel gelişim, siyaset vs. gibi. Yine de kütüphane görevlileri kitap bulmada yardıma hazırdırlar. Romanlar da yazarın soyadının baş harfine göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Ayrıca öğrencilerin ödevleri için yaptıkları araştırmalar da genç nesilleri kitap ve kütüphane zevkine alıştırmaktadır.

İşte bu gibi amaçlara hizmet etmek için açılan kütüphanelerden birisi de 1997 yılından beri varlığını sürdüren Keçiören Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Fatih Kütüphanesi’dir. Şu sıralar 7920 civarında üyesi olan ve her geçen gün üye sayısı artan bir mekandır.  Haftanın 6 günü ( Pazartesi kapalı) de çok rağbet edilen ve ilk kez gelen insanlar tarafından okumanın mutluluğunu keşfetmelerine imkan sağlayan bir hizmet alanıdır.

Üç katlı bir yapıya sahip olan kütüphanemiz oldukça merkezi bir noktada bulunduğundan Keçiören’in her bölgesinden ziyarete gelmek isteyen okurlara kolaylık sağlamaktadır. Ve evlerindeki kitaplarını bağışlamak için de burayı ilk sırada tercih etmektedirler. Bağış yoluyla sürekli kitap sayısı artmakta ve bu kitaplar en iyi şekilde değerlendirilmektedir. Önce kitaplar türüne göre ayrılmakta, sonra yazarın soyadı- adı ve kitabın basım yılı- tarihi vs. ye göre kaydedilmektedir. Birden fazla olan kitaplar depoda muhafaza edilip gerekli kurumlara ihtiyaç halinde verilmektedir. Böylece çok eski aynı zamanda kaliteli kitapların adeta yaşatılmasına çalışılmaktadır. Hiç kullanılmayacak kadar eski ve ihtiyaca cevap vermeyen kitaplar da geri dönüşüme kazandırılmaktadır.

Bu şekilde kütüphanemizde yaklaşık 20.000 in üzerinde kitap oluşmuştur. Giriş katta yerli- yabancı romanlar, yerli- yabancı çocuk kitapları, şiir, siyaset, edebiyat, tarih, felsefe vs. rafları mevcuttur. Orta katta yaklaşık 150 çeşit ansiklopedi ve üçüncü katta ise YGS, LYS, KPSS, ALES, vs. kitapları yer almaktadır. Orta ve üst  katlarda okuma salonları, ders çalışma masaları bulunmaktadır.  Kütüphaneye giriş yaparken günlük doldurulup imzalanan çizelgeden, ziyaretçi sayısı tespit edilip yaş ve öğrenim durumlarına göre istatistik tablosu çıkarılmaktadır. Buna göre ortalama hafta içi: 90, hafta sonu: 150 rakamları elde edilmektedir. Üyelerin günlük aldığı kitap sayısı toplamı: ortalama 100’ ü bulmaktadır. Dijital ortamda yaptığımız günlük kitap alışı ve verişi çizelgemizden;  en çok hangi kitaplar okunmaktadır, en fazla hangi üyemiz kitap okumaktadır, en yoğun kitap alış- verişi hangi günlerde olmuştur gibi veriler elde edebilmekteyiz.

ÜYELİK İÇİN GEREKENLER

Nüfus Cüzdanı fotokopisi,

18 yaşından küçük olanların velisinin izin belgesi

1 adet vesikalık fotoğraf.

KULLANIM KURALLARI

Kitap ödünç alma süresi her üye için 15 gündür. Bu süre ancak bir defaya mahsus uzatılabilir.

Üyeler tek seferde en fazla 3 kitap alabilirler.

Kitaplar teslim edilirken ayrı ayrı getirilmemelidir.

Bir yıl içerisinde 2 defa kitap teslim süresini geçirenlerin kitap alma hakkı dondurulacaktır. İki ay getirmeyenlerin üyelikleri ise iptal edilecektir.

Üye kartı olmadan kitap alışverişi veya uzatma işlemleri kesinlikle yapılamamaktadır.

18 yaşından küçük olanların üye olurken velileri ile birlikte gelmeleri zorunludur.

Kütüphane içerisinde belirtilmiş olan diğer kurallara da uyulması gerekmektedir.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta İçi : 8:00 - 17:00

Hafta Sonu (Cumartesi Pazar) : 9:00 - 16:00

Öğle Tatili : 12:00-13:00

Pazartesi günleri ve resmi tatillerde kütüphanemiz kapalıdır.

Tepebaşı Mahallesi Fatih Caddesi 110/A Keçiören/ANKARA