31 Agus 2021

Keçiören Belediyesi tarafından Kırgız Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30’uncu yılı anısına inşa edilen Er Manas heykelinin açılışında konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Manas destanı bizim çocukluğumuzda okuduğumuz bir destandır. Tarih ve edebiyat kitaplarımızda Manas destanı okutulmuştur ve dünyanın en uzun destanıdır. Bir taraftan devlet yönetimi bir taraftan insan yönetimi bir taraftan da insani değerleri anlatan; 840 yılında oluşmaya başlamış bugüne kadar gelen, gelirken de söylenilenlerin ne kadar doğru ve gerçek olduğu zamanla anlaşılan bir destandır.” dedi.

Keçiören Belediyesi ve Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Er Manas heykelinin açılışı Keçiören Türk Dünyası Kalaba Kent Meydanı’nda gerçekleştirildi. Açılış programına Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Zafer Çoktan ve dünyanın birçok ülkesinden gelen 30’dan fazla büyükelçi ve büyükelçilik temsilcileri katıldı.

MANAS; KÜLTÜRÜMÜZDÜR, NEFESİMİZDİR, SESİMİZDİR

Kırgız halk sanatçılarının kopuz eşliğinde sunduğu dinletinin ardından katılımcılara hitaben konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Manas, bütün dünyaya adaleti, doğruluğu ve dürüstlüğü anlatan bir destandır. İnsani değerleri ön plana çıkaran bir destandır Manas destanı… Manas; kültürümüzdür, nefesimizdir, sesimizdir ve yaşadıklarımızdır. Bugün Tanrı dağlarından, Issık gölünden gelen Er Manas Batur`un heykelini Ankara`da ve Keçiören’de açmaktan şeref ve bahtiyarlık duyuyoruz. Manas’ın verdiği mesajlarda sevgi vardır, kardeşlik vardır, birlik vardır, beraberlik vardır. Bu heykelimiz inşallah dünyada sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberliğin oluşmasına da vesile olsun. Bugün hayallerimiz gerçekleşmiştir. Çocuklarımız, gençlerimiz Türk Dünyası Kalaba Kent Meydanı’nda Manas heykelini görmekten ve ecdadını tanımaktan da onur ve şeref duyacaktır. Heykelimizin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜLÜMSETEN YAKLAŞIM

Konuşmasında Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türklerin gözlerinde neden çekiklik olmadığına dair esprili bir yaklaşımda da bulunan Başkan Altınok, “Bana soruyorlar, sizin gözleriniz neden çekik değil diye… Ben de, Anadolu’ya at üstünde geldiğimiz için kaşlarımız biraz düşmüş, nedeni budur diye cevap veriyorum” diyerek katılımcıları gülümsetti.

Altınok konuşmasının sonunda, geçtiğimiz günlerde Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Nurgocoyeviç Caparov tarafından imzalanan kararname ile Kırgızistan Devlet Nişanına layık görülmesinden dolayı büyük memnuniyet yaşadığını bildirdi ve Cumhurbaşkanı Caporov’a ve Kırgız halkına teşekkürlerini iletti.

ÖMÜRALİYEV: TÜRKİYE KIRGIZİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKEDİR

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev de Er Manas heykelinin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün Kırgız Cumhuriyeti`nin bağımsızlığının 30’uncu yılını kutlamak için Türk kardeşlerimizin başkenti Ankara`nın Keçiören ilçesinde Manas heykelinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu heykel iki kardeş halkın yüzyıllarca devam eden ebedi dostluğunun bir simgesidir. Manas atamızın heykelinin Ankara`da açılmasına katkı sağlayan bütün Türk ve Kırgız vatandaşlarımıza, cumhurbaşkanlarımıza ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’a gönülden teşekkür ederim. Tarih sayfalarına bakacak olursak 30 yıl önce 31 Ağustos 1991 tarihinde Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti. Kırgızistan’ın 2300 yıllık bir tarihi vardır. Türkiye Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. İşbirliğimiz 30 yıldır her alanda başarıyla gelişmektedir. Manas heykelinin dikilmesi kardeşlik bağların güçlenmesine ve ortak kültür değerlerimizin korunmasına katkı sağlayacaktır. Manas destanı kendi özgürlüğü, bağımsızlığı ve namusu için mücadele eden Kırgız halkının kahramanlık savaşının muhteşem bir hikâyesidir. Tartışılmaz bir hatıra olarak kabul edilir.” diye konuştu.

Katılımcılar protokol konuşmalarının ardından devasa Er Manas heykelinin açılışını gerçekleştirirken daha sonra da alanda bulunan Manas sergisini gezdiler.