27 Aralık 2019

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu tarafından sahnelenen “Milli Mücadele`nin 100. yılında Samsun’dan Ankara’ya Paşa’nın Düşü” konserine katıldı. Başkan Altınok, “Keçiören milli mücadelemizde bir dönüm noktası, devletimizin kurulmasında ve kurtulmasında çok önemli bir yer, önemli bir mihenk taşıdır” dedi.

Keçiören Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Sahnesinde düzenlenen etkinlikte, Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’dan ayrılıp Samsun’a çıkışı ve Ankara’ya gelerek burayı milli mücadelenin merkezi ilan edişi anlatılırken, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu da birbirinden güzel eserlerle vatandaşlara coşkulu bir akşam yaşattı. Ankara Seymenler Kulübü Seymenleri tarafından sergilenen gösterideki tarihi kahramanlık anekdotları ise Keçiörenlilere duygusal anlar yaşattı.

“ATATÜRK 6 AY KEÇİÖREN’DE KALMIŞTIR”

Başkan Altınok, salondaki vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada milli mücadele sırasında önemli kararların Keçiören Karargahtepe’de aldığına vurgu yaparak, “Atatürk Meteoroloji Genel Müdürlüğü binamıza gelmiştir. Milli mücadeleyi buradan yönetmiştir. Yaklaşık 6 ay burada kaldıktan sonra Ulus’taki İstasyon Caddesi üzerinde bulunan binaya geçmiş ama burayı Milli Mücadele’nin merkezi, karargâh olarak kullanmaya devam etmiştir” dedi.

“VATANI OLMAYANIN MEZARI DA OLMAZ”

Konuşmasında birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu da yapan Başkan Altınok şu ifadeleri kullandı:

“Şair diyor ki, ‘Olmaya vatan Yahşi ölmeye vatan yahşi.’ Yani olmak için de vatan lazım, ölmek için de vatan lazım. Vatanı olmayanın mezarı da olmaz. Suriye, Irak, Libya ve Yemen’i görüyoruz. İnsan hakları diyerek Suriye’yi, Irak`ı, Yemen’i ve Lübnan`ı bombaladılar. Arap Baharı dediler, Batı ve Amerika Müslümanlara baharı değil kışı yaşatır.  Lafa gelince demokrasi ve özgürlük diyorlar. Ama çocuklar boğularak ölüyor, mezarları deniz oluyor. Bu nedenle topyekûn vatanımızın devletimizin milletimizin kıymetini bilelim. Biz topyekûn mücadelemizde Türk-Kürt Alevi-Sünni demeden hepimiz savaştık.” 

“DEVLETİMİZ VARSA BİZ VARIZ; YOKSA HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”

Ankaralıların, Atatürk’e umut verdiğini de kaydeden Başkan Altınok, “Atatürk Ankara`ya geldiği zaman 1500 atlı Seymen, ‘Atam seni karşılamaya geldik, vatan uğrunda ölmeye de geldik’ demişlerdir. Yürekten ve gönülden, karda ve kışta Milli Mücadele’nin başlatılmasında Ankaralının heyecanı Atatürk`ü umutlandırmıştır. Ankara`ya geldiğinde önce Ankara Valisini daha sonra Samanpazarı’nı ziyaret etmiştir. Milli mücadele için burada para toplamışlardır. Buradaki ahali, ‘Atam vatanımız, devletimiz varsa biz varız; yoksa hiçbir şeyimiz yok, vatana canımız, malımız feda’ demişlerdir. Burada toplanan bağışlar zapturapt altına almış, milli mücadelede kullanılmıştır” ifadelerini kullandı.