TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ KIZILCAHAMAM’DA TOPLANDI

Keçiören Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Üye Belediye Başkanları Buluşması ve Değerlendirme Toplantısı” Kızılcahamam'da başladı.

İki gün sürecek TDBB toplantısına 25 üye ülkenin belediye başkanları katılıyor. Asya Termal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda, üye ülkelerdeki kültürel varlıkların korunması ve restorasyonu, ülkelerarası ilişkilerde yerel yönetimlerin rolü ve önemi konuları ile TDBB’nin 2012 ve 2013 yılı faaliyet raporları ele alınacak.

DİPLOMASİDE ŞEHİRLERARASI İLİŞKİ TEMEL UNSUR

Toplantının ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı ve TDBB Başkan Yardımcısı Mustafa Ak, şehirlerarası ilişkilerin dış politika çalışmalarının temel unsurlarından oluşuna dikkat çekerek “Türk Dünyası Belediyeler Birliği, diplomasi ilişkisinin güzel bir örneği. Bu toplantının Ankara’da yapılıyor olması gurur verici. Burada hepinizi en iyi şekilde ağırlayacağız” dedi.

TDBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, birliğe Orta Asya, Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Balkanlar, Afrika ve Körfez bölgelerinde bulunan 25 ülke ve bin 50’den fazla belediyenin üye olduğunu belirtirken, “Üyelerimizle yaptığımız paylaşımlarla uluslararası yerel yönetim okulu haline gelmiş durumdayız. Üyelik taleplerimiz sürekli artmakta. Global dünyada söz sahibi olmak için her yerde olmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

BİZİ ÖRNEK ALIYORLAR

Birliğin Afrika ve Ortadoğu’daki üyeleriyle Türk dünyasını aştığına işaret eden Karaosmanoğlu, “Yerel hizmetlerin çok daha mükemmel yapıldığını gören ülkeler Türkiye ile işbirliğine girmek istiyorlar. Bunun en kolay yolu yerel yönetimler ile işbirliği yapmak. Biz de bu anlamda güzel organizasyonlar, kardeş şehir uygulamaları yapıyoruz” dedi. Karaosmanoğlu, bu ülkelerle karşılıklı bilgi ve personel paylaşımı yaptıklarını,bu paylaşımların da ticari ve ekonomik ilişkileri de geliştirdiğini kaydetti. Türkiye’nin bu tür bağlantılara ihtiyacının olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, “Biz bu konuda hükümetimize, Dışişleri Bakanlığı’na da yardımcı oluyoruz. Kılcal damarlara girmiş oluyoruz. Bütün dünyadan insanları Türkiye’ye davet ediyor, nokta yardımlarda bulunuyoruz. Bunun Türkiye’nin saygınlığı açısından çok büyük önemi var. Bizi izliyor, örnek alıyorlar” diye konuştu.

BELEDİYECİLİKTE ÇAĞ ATLADIK

Toplantının katılımcılarından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel de konuşmasında, Türkiye’nin belediyecilikte son 10 yılda çağ atladığını dile getirdi. 10 Türk belediyesi ile yola çıkan TDBB’nin bugün 25 ülkeden binin üzerinde üyesiyle “dev bir kuruluş” haline geldiğini belirten Türel, “Türkiye’de hükümetimiz bir taraftan, TİKA bir taraftan, işadamlarımız bir taraftan dünyada barış ve kardeşliğin tesis edilmesi için çalışıyor” dedi. Türel, Türkiye’de misafir edilen Suriyelilerin sayısının 185 bine yükseldiğini kaydederken sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kardeşlerimizin ihtiyaçları Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile karşılanıyor. Hükümetimiz, başta Türk dünyası olmak üzere birçok ülkeden öğrencilere burs imkanını artırdı. Ülkemiz aslında yerel yönetimlerin geliştirilmesi konusunda biraz geç kalmıştır. 2004’te yapılan yasalarla reform süreci başladı. Bu süreç Büyükşehir Belediyeler Kanunu ile devam etmekte. Belediyelerimize bütçeden ayrılan pay ortalama yüzde 3 civarında yükseldi. Bu imkanlarla belediyelerimizin yurtdışı imkanları daha da gelişecektir. Belediyelerimizin başarılı çalışmaları ile ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi de ortaya çıkmıştır.”

BİN 189 KARDEŞ ŞEHRİMİZ VAR

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ali Naci Koru ise, belediyelerin diğer ülkelerdeki belediyeler ile kurdukları “kardeş şehir” ilişkilerinin, Türkiye’nin dış politika amaçlarına destek verdiğini söyledi. Kardeş şehir bağlantılarının, ülkelerarası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığını vurgulayan Koru, “Hali hazırda bin 189 kardeş şehir ilişkimiz mevcut. Birinci sırada Bulgaristan, ikinci sırada Almanya ve üçüncü sırada Yunanistan geliyor. Kardeş şehirlerimizin yaklaşık 3’te ikisi Avrupa’da. 94 ülkede kardeş şehir ilişkilerimiz var. Bunun önemini biliyoruz ve bu konuda sizlere yardımcı olmak için hazırız” diye konuştu. Kardeş şehir ilişkileri kurulmadan önce Dışişleri Bakanlığı ile görüşmenin faydalı olacağını ifade eden Koru, “Karşılıklı ziyaret ve etkinlikler çok önemli. Kardeş şehir ilişkisi kurulacaksa, daha sonraki dönemde bunu destekleyecek diğer etkinlikleri yapmamız gerekiyor. Kardeş şehir ilişkisi kurmak için başka ülkeye gidiyorsanız, sadece belediyelerle değil, sanayi ve ticaret anlamında da ilişkilerin kurulmasına dikkat ediniz” tavsiyelerinde bulundu.

01.03.2013