TÜNEL’İN GALASI KEÇİÖREN’DE YAPILDI

Bosna-Hersek’teki savaş esnasında kuşatma altındaki ülkeyi dünyaya bağlayan tünelin hikâyesinin anlatıldığı, Tünel “Bir Tünel Kaç Kişiyi Hayata Bağlayabilir?” adlı belgesel filmin galası Keçiören’de yapıldı.

Keçiören Necip Fazıl Sahnesi’nde gerçekleştirilen galaya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecenin açış konuşmasını yapan projenin senaristi ve yapımcısı M. Yahya Coşkun, Bosna’da yaşananların çok yakın bir zamanda ve göz önünde olduğunu hatırlatarak “Bu savaşın kazanılmasını sağlayan en somut simgelerden biri bu tüneldir. Dün Bosna’da insanlar tünel sayesinde hayatta kalabilmişti bugün de Gazzeliler tünellerle hayata tutunuyor” dedi.

Belgeselin yönetmeni Öner Kılıç da Tünel’in ellinci belgeseli olduğunu hatırlatarak “Bugüne dek yaptığım elli belgesel içinde iki proje beni derinden etkilemişti. Birincisi Hac belgeseliydi; ikincisi de bu belgesel oldu” dedi.

Gala gösterimine ev sahipliği yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da belediyeciliğin yalnızca fiziki düzenlemeleri sağlamaktan ibaret olmadığını belirterek “Şehirlerin ruhları vardır. Şehirlere ruhlarını, kimliklerini kazandıran şeyler kültürel ve sanatsal faaliyetlerdir. Biz kültürel anlamda birçok projeye ev sahipliği yapıyor, birçoğunu kendi bünyemizde gerçekleştiriyor veya bu faaliyetlerin paydaşı oluyoruz. Bugün de böyle bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Son konuşmacı olarak söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bugün asılsız bir takım kıyımları dile getirenlerin Bosna’da yaşanan kıyımı sessizce izlediklerini ifade ederken “O dönemde Bosna’da Fransa’nın birlikleri vardı dedi.” Bosna savaşı esnasında hem Türkiye’den hem de dünyadan bu haksızlığa isyan eden insanların ortaya çıktığını hatırlatan Bakan Günay, “Ben de bunlardan birisiydim. O dönemde Bosna Dayanışma Grubu ile birlikte Bosna’ya gittik. Ambargolar nedeniyle şehre yalnızca tünelden ulaşılabiliyordu. Yaklaşık 800 metre unluğundaki tünel Saraybosna’nın hayata bağlandığı tek yoldu” dedi.

Konuşmaların ardından belgesel filmin gösterimine geçildi.

30.01.2012