KEÇİÖREN TARİH VE KÜLTÜR ATLASI’NA BÜYÜK İLGİ

Keçiören Belediyesi’nin ilçenin sahip olduğu zengin doğal ve kültürel mirası kamuoyuna tanıtmak için hazırladığı “Keçiören Tarih ve Kültür Atlası” isimli muhteşem eser okurlarla buluştu. Kitabın tanıtımı için düzenlenen toplantı ve imza gününe Keçiörenli vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Keçiören Tarih ve Kültür Atlası’nın tanıtımı için Estergon Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen kokteyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur, Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin ve kitabın yazarı Abdülkerim Erdoğan’ın yanısıra çok sayıda vatandaş katıldı.

KEÇİÖREN ANKARA’NIN KÜLTÜR MERKEZİ

Böyle güzel bir eseri Keçiören’e kazandırdığı için Başkan Ak’a teşekkür eden Bakan Yardımcısı Etyemez, “Bizler tarihi yaşayan, oluşturan ve yayan bir milletin evlatlarıyız. Oluşturduğumuz bu notları kayıt altına alıp bizden sonraki nesillere bırakmamız önemli. Yeni dönemde de Başkanımızın kültür hizmetlerine devam edeceğine inanıyorum” dedi. Keçiören’in Ankara’nın kültür merkezi olduğunu vurgulayan Etyemez, “Tarih ve kültürün yaşaması için bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Ecdadımızın 150 yıllık hayalini Marmaray Projesi ile Başbakanımız gerçekleştirdi. Bu ülkenin tarihine, evlatlarına sahip çıkan Başbakanımıza ve Belediye Başkanlarına sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

KEÇİÖREN SEVDALILARINA HAYIRLI OLSUN

Bir şehri anlamlı kılan içinde yaşayan insanlar ve bu insanların yaptığı hizmetler olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Ak ise, “Benim yaptığım hizmetler içerisinde çok özel bir yeri olan, aynı zamanda çok anlamlı olan bu eser tüm Keçiören sevdalılarına hayırlı olsun. Eserimizde Keçiören tarihi ile ilgili tüm bilgiler mevcuttur. Aynı zamanda genel Ankara tarihi bilgilerini de içeren bir eserdir. Böyle güzel bir eser ilk defa gerçekleştiriliyor. Devamı da gelecek” dedi. Eser meydana getirilirken yerli ve yabancı kaynakların da araştırıldığını kaydeden Başkan Ak, “Kitapta emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu kitap Keçiören ile ilgili tüm bilgileri ortaya koyduğu gibi bizim yaşamımızda da yeni başlangıçlara vesile olur” temennisinde bulundu. Keçiören’in hizmetkarı olduğunu ve bu ilçeye hizmet etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Ak, “Keçiören’de hizmetlerime devam etmek istiyorum. ‘Durmak yok, yola devam’ diyorum. İnşallah sizlerin desteği ile bunu da başaracağız” mesajını verdi. Başkan Ak, sosyal belediyecilik anlamında kültür, sanat, spor ve eğitim alanlarında birçok hizmet verdiklerine dikkat çekerken, “Bu binada tarih okumaları, safahat okumaları, şehrengiz sohbetleri, divan geceleri gerçekleştiriyoruz. Bu binada İslam Kültür Merkezi de kurduk. Keçiören’i kültürün başkenti yapmak istiyoruz” dedi.

MİLLİ MÜCADELE’NİN BAŞLADIĞI YER

Kitabın yazarı Abdülkerim Erdoğan da, Ankaralı olan birçok başkan arasında böylesine güzel bir eseri bastıranın çok az sayıda olduğunu ifade ederek “Keçiören Belediye Başkanıma hakkını teslim etmek istiyorum. Benim için hemşeri Keçiören’e hizmet edendir, bu yüzden Başkanım Keçiörenlidir. Başkanımın yeni dönemde de yeni çalışmalara imza atmasına gönülden niyaz ediyorum. Şehirlerin dili ile konuşan, şehirler ile hemdem olan hemşeri dediğimiz kimliğimiz ile tarihimizi gelecek nesillere aktarmanın ağır sorumluluğunu taşıyoruz” diye konuştu. Keçiören’in isminin aslında Keçi-viran olması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Keçiören Ankara pastırmasının üretildiği yerdir. Ankara pastırması da keçi etinden yapılır, sığır etinden değil. Keçiören’de unutulmaması gereken Şeyh Muzafferi var. Anadolu Selçukluları döneminde burada zaviye açmış ve açları doyurmuştur. Savaş zamanında süvari yetiştiren gönül erimizdir. Keçiören Milli Mücadele’nin de ilk başladığı yerdir” dedi.

608 SAYFALIK DEV ESER

Konuşmaların ardından eserin oluşturulmasında  emeği geçen Sadık Erdoğan, Mehmet Narince ve Hayati İnanç’a çini işlemeli porselen tabak hediye edildi. Kitabın yazarı Abdülkerim Erdoğan düzenlenen bu programın kendisi için zaten bir hediye olduğunu belirterek hediyesinin eşi Mevlüde Erdoğan’a verilmesini istedi. Bakan Yardımcısı Etyemez de çini işlemeli porselen tabağı eşine takdim etti. Daha sonra Erdoğan Keçiören Tarih ve Kültür Atlası’nı Keçiörenli vatandaşlar için imzaladı.

Keçiören’in tarihine dair dikkat çekici bilgileri içeren Atlas’ta ayrıca, ilçenin coğrafi konumu ve özellikleri, jeolojik yapısı, iklimi, bitki örtüsü ile ilgili önemli bilgiler de yer alıyor. Özel ciltli, kuşe kağıda basılı 608 sayfalık bu muhteşem eser, CD formatındaki hediyesi ile birlikte okurların beğenisine sunuluyor.

22.01.2014