İKİ KITA KEÇİÖREN’DE BULUŞTU

Tarihe altın harflerle “Çanakkale Geçilmez” sözünü yazdıran büyük zaferin iki karşı cephesi Keçiören’de biraraya geldi. Estergon Kalesi’nde açılan “Farklı Objektiflerden Çanakkale” fotoğraf sergisinde, Avustralya’dan özel olarak getirtilen 25 savaş fotoğrafı “Türkiye’de ilk defa” sergileniyor.

Fotoğraf sergisinin açılışını Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur yaptı. Açılışta konuşan Mustafa Ak, bu sergiyi 18 Mart Çanakkale Savaşı’nın yıldönümü anısına gerçekleştirdiklerini belirterek “Bir dönem karşı cephelerde savaşmış olan iki milletin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir sergi. Her ülke için iki farklı yönüyle fotoğraflar sergileniyor. Belirli bir dönemde karşılıklı şehitler verdik. Ama bugün dost iki ülkeyiz” dedi.

ANZAKLARIN MEZARLARI BİZE EMANETTİR

Anzakların her yıl düzenli olarak Çanakkale’ye gelerek bu topraklarda ölen atalarını andıklarını ifade eden Başkan Ak, “Onlar bize emanet, gözleri arkada kalmasın. Avusturalya ile bir daha savaşmamak üzere silahlarımızı toprağa gömdük. Bir daha asla savaşmayacağımız iki ülke olduğumuzu biliyorum. Büyükelçimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Avustralya Büyükelçisi Biggs ise, sözlerine sergiyi düzenleyen Başkan Ak’ı tebrik ederek başlarken, “18 Mart bizim için çok önemli. Birkaç gün önce Sayın Başbakan ile 18 Mart Çanakkale Savaşlarının yıldönümünü kutlamıştık. Bugün de 21 Mart’ı, baharın gelişini kutluyoruz. Bu zaferden çıkan dostluğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Umarım Türkiye ve Avustralya bir daha asla savaşmazlar” mesajını verdi.

AVUSTRALYA’DAN 25 FOTOĞRAF GETİRİLDİ

Büyükelçi Biggs, Avustralya’da binlerce Türk’ün yaşadığını hatırlatarak “İki ülkenin refahı için çalışıyoruz. Burada birkaç tarih katmanları arasındayız. Tarihi Estergon Kalesi’nin bir kopyasının içerisindeyiz. Bizden gelen 25 fotoğraf Avustralya’daki iki kütüphaneden alındı. Bu tarihi anmada bu fotoğrafları buraya getirdiği için Keçiören Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Ak ve Büyükelçi Biggs sergiyi birlikte gezerek 98 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafları incelediler. Sergi açılışı için verilen kokteylde KEÇMEK öğretmenleri de keman ve flüt ile müzik dinletisi sundu.

“Farklı Objektiflerden Çanakkale” adlı fotoğraf sergisinde Avustralya’dan gelen 25 fotoğraf Türkiye’de ilk defa sergileniyor. Sergide ayrıca Keçiören Belediyesi’nin Çanakkale fotoğraf arşivinden alınan 72 fotoğraf da yer alıyor.

21.03.2013