DÜNYACA ÜNLÜ ESMAÜ’L HÜSNA SERGİSİ ANKARA’YA GELDİ

23 sanatçı tarafından iki yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan ve dünyanın eşsiz koleksiyonları arasında gösterilen “Esmaü’l Hüsna Hat Koleksiyonu Sergisi”, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın girişimleri sayesinde Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

Serginin Ankara Palas Devlet Konuk Evi’nde yapılan açılış törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Belma Satır, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da katıldı.

Erzurum Valiliği’nin koordinatörlüğünde hazırlanan koleksiyon, aralarında Hasan Çelebi, Muhammet Mağ, Fuat Başar ve Turan Sevgili gibi hat sanatına bir ömür vermiş duayen isimlerin de bulunduğu Erzurumlu müzehhip ve müzehhibeler tarafından oluşturuldu.

TÜRKİYE İSLAM’I ÇOK İYİ ANLAMIŞTIR

Beşir Atalay, Erzurumlu hattatların Esmaü’l Hüsna sergisini Ankara’da görmekten ayrı bir mutluluk ve heyecan duyduğunu belirterek, “Erzurum binbir hatmin merkezidir. Geleneklerin, sanat, tasavvuf ve bilimin bütün boyutlarıyla toplandığı bir merkezdir” dedi. İslam’ın Mekke’de doğduğunu, ancak Türkiye’nin de İslam’ı çok iyi anlayan, estetik, gönül ve fıkıh boyutlarını geliştiren bir ülke olduğunu vurgulayan Atalay, “Özellikle Semerkand ve Horasan’dan bakıldığında bütün bunların meczedildiği, hem gönül hem sanat hem de yaşam boyutuyla İslam’ın çok özel bir bir bütününü öğrenen, yaşayan ve yaşatan bir milletiz. Başta üstad Hasan Çelebi olmak üzere tüm hattat ustalarımızı tebrik ediyorum, Keçiören Belediye Başkanıma ve valimize sergiyi Ankara’ya getirdikleri için de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Erzurum Valisi Altıparmak da, tarih boyunca İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun merkezinde yer alan Erzurum’un 52 cami ve 32 medreseye ev sahipliği yaptığını dile getirerek, “Sanatın ve kültürün merkezi olmasının ürünlerini belki bir müddet verememiş, ama o tohum canlanacağı zamanı beklemiştir. Bugün bizlerin de şahit olacağı bir zamanda bu güzel eserler meydana çıkmıştır” dedi. Eserleri Dolmabahçe Sarayı’nda sergilerken Keçiören Belediye Başkanı’nın koleksiyonu Ankara’ya taşımayı önerdiğini anlatan Altıparmak, “Bu sayede sergi sizlerle buluştu. Ankaralı sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiğini görmek bizi mutlu etti” ifadelerini kullandı.

ALLAH GÜZELDİR VE GÜZEL OLANI SEVER

Hat sanatının cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendese olduğunu ifade eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise, “Renklerin olmadığı siyah çizgilerin sanatkâr ellerde estetikle buluşması, yüzyıllarca batılı ressamlara da ilham vermiştir. Duvarlara, porselene, kapılara işlenen çiniler mekânlara ilahi bir ruh vermiş, mekânlar zaman kavramı içerisinde anlam bulmuştur” dedi. Kitapların en yücesi olan Kuran-ı Kerim başta olmak üzere kelama ve yazıya verilen değerin tezhip sanatı ile doruk noktasına ulaştığını vurgulayan Başkan Ak, “ ‘Allah güzeldir ve güzel olanı sever’ kaidesince müzehhip ve müzehhibelerin ellerinde şekillenen eserler, ilahi estetiğin bir yansıması olarak yüzyıllarca sanatkârlar tarafından özenle korunup günümüze taşınmıştır. Bu koleksiyondaki eserlerin ortaya çıkmasında büyük emeği olan Erzurum Valimiz Ahmet Altıparmak’a, projenin danışmanı Hat Üstadı Hasan Çelebi’ye, sanat danışmanı hat üstadı Muhammet Mağ’a, sergi küratörü ve çini üstadı Ayşe Özkan’a, bu eşsiz koleksiyonun ortaya çıkmasında görev alan bütün sanatkârlara ve açılışımıza katılan siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Hattat Hasan Çelebi ise, geçmiş yıllarda Ankara’da açtığı bir serginin yeterli ilgiyi görmediğini hatırlatırken, “Aradan yıllar geçti, şimdi görüyorum ki bu sanat suyu Ankara’ya sirayet etmiş. Burada bu işi canlandırmak isteyen arkadaşlarımın hepsine, başta Keçiören Belediye Başkanı olmak üzere teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından protokol heyeti serginin ziyaretçi açılışını yaparak, 23 sanatçının ellerinden çıkan eserleri tek tek inceledi.

15.01.2015