BOSNA HERSEK BÜYÜKELÇİSİ DZANKO’DAN VEDA ZİYARETİ

5 yıldır Ankara’da görev yapan Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, görev süresinin bitmesi nedeniyle Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a veda ziyaretinde bulundu.

Başkan Ak’ın makamında gerçekleşen görüşmede Büyükelçi Dzanko, artık Türkiye’deki dostlarıyla vedalaşma vaktinin geldiğini belirterek, “Burada görev yaparken kendi ülkemde gibiydim, hiç yabancılık çekmedim. Kalbimi Türkiye’de bırakıyorum. Keçiören Belediyesi Gorajde’de Fatih Sultan Mehmed İslam Kültür Merkezi’ni yaptırarak büyük bir hizmet gerçekleştirdi. Gorajde artık örnek şehir oldu. Kardeşliğiniz, bize verdiğiniz her türlü destek  ve güven için size çok teşekkür ediyorum. Desteğiniz sayesinde daha güzel işler yapabildim” diye konuştu.

SOYKIRIM DAVASI TEKRAR AÇILABİLİR

Dzanko’ya yeni görevinde başarılar dileyen Mustafa Ak ise, iyi ve kötü günleri birlikte paylaştıklarını ifade ederek, “Bosna Hersek’i ve sizi çok seviyoruz. Gorajde ile kardeşlik protokolü imzaladıktan sonra hiç irtibatımızı kesmedik. Gorajde bizim gerçek kardeşimiz oldu. Savaşta müthiş bir direniş gerçekleştiren Gorajde’nin yiğit duruşu bizi çok etkiledi. Gorajde halkı her şeyin en iyisine layıktır. Sizinle her zaman görüşmek isteriz burası sizin eviniz” dedi.

1993 yılında Sırbıstan’a soykırım davası açtıklarını, ancak 2007’de çıkan kararla Sırbistan’ın suçlu bulunmadığını hatırlatan Büyükelçi Dzanko, Bosna Hersek’in soykırım davasını tekrar gündeme getirdiğini söyleyerek, “Yeni dava açabilmemiz için yeni kanıtlar istediler. Elimizde yeni kanıtlar var. Şubat ayının sonuna kadar davanın açılıp açılmamasına karar verilecek. Sırp siyasetçiler davanın açılması halinde Bosna Hersek’in dağılacağını söyleyerek bizi tehdit ediyorlar. Gerçekleri gizleyerek sağlıklı bir gelecek inşa edemeyiz” mesajını verdi. Büyükelçi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin de Türkiye için büyük bir olay olduğunu dile getirerek, “O gün Türkiye bir mucize gerçekleştirdi ve bu büyük beladan kurtuldu. Silahsız insanlar çok büyük bir desten yazdılar” diye konuştu.

15 TEMMUZ’DA AMAÇ TÜRKİYE’NİN BÖLÜNMESİYDİ

15 Temmuz’da amacın sadece yönetime el koymak olmadığının altını çizen Başkan Ak da, “Yarım kalmış bir hesabın görülmesiydi. Başarılı olsalardı Türkiye bölünür ve bir iç savaş olurdu, böylece Sevr’i gerçekleştirirlerdi. O gece hainler bombalar atıp silahsız insanlarımıza kurşun yağdırdılar. Keçiörenliler çatışma olan her bölgeye gittiler. 17 yaşından 57 yaşına kadar Keçiören’de 27 şehidimiz var. Allah’ın yardımı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve dışarıdaki kardeşlerimizin dualarıyla bu bela atlatıldı” dedi.

Başkan Ak ziyaretin sonunda Dzanko’ya Türkiye - Bosna Hersek ilişkilerine önemli katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

08.02.2017