BAKÜ FATİHİ NURİ PAŞA İLK KEZ ANILDI

Keçiören Belediyesi, Kafkas Ordusunun Kuruluşunun 100. Yılında Bakü'yü Ermeni çetelerinden ve Bolşevik işgalinden kurtaran Bakü Fatihi Nuri Paşa için bir anma programı düzenledi.

Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezinde Türkiye'de ilk kez düzenlenen anma programına Azerbaycan Konsolosu Şöhret Mustafayev, Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kazım Çavuşoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, Meclis Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kazım Çavuşoğlu, 1.130 şehit veren Kafkas İslam Ordusunu saygıyla anarak, iki ülkenin stratejik ortaklığının en önemli temsilcilerinden birinin Nuri Paşa olduğunu söyledi.

Azerbaycan Konsolosu Şöhret Mustafayev Çanakkale Deniz Zaferlerinin 103. yılını anarak başladığı konuşmasında  Karabağ ve Ermeni komutacıları tarafından soykırıma uğrayan şehitlere, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Afrin ve tüm terör şehitlerine rahmet diledi.  Mustafayev, Nuri Paşa'nın Kafkasya'da bir Ermeni Devletinin kurulmasına karşı olduğu ve bölgede huzuru bozacağı ön görüsünü paylaştı. Azerbaycan tarihi yabancı kaynaklardan öğrenmenin tarihi yanılgıya sebep olduğu vurgusunu yaparak tarihin doğru anlatılmasının milli tarih bilincinin oluşmasına katkısına değindi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık da Nuri Paşa'nın bağımsız Azerbaycan'ın temelini atan isim olduğunu vurgularken bizi biz yapan ve varlığımızın temeli olan şuurla Çanakkale ruhu, 15 Temmuz ve Afrin zaferini kazandığımızın altını çizdi.

Etlik Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından sergilenen Kafkas İslam Ordusu tiyatro gösterisi ile Nuri Paşa'nın savaştaki başarısı anlatılırken, oyunun finalinde açılan Türk ve Azerbaycan bayrakları büyük alkış aldı. Etlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Nihat Koçak 'a programa katkılarından dolayı Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak adına teşekkür plaketi verilirken program, Türk - Azeri bayraklarını sallayarak verilen kardeşlik mesajıyla son buldu.

29.03.2018