AFGANİSTANLI RESSAM KARİM’İN SERGİSİ KEÇİÖREN’DE AÇILDI

Afganistanlı ressam Muhammed Karim’in Afgan ruhunu yansıttığı yağlı boya resim sergisi Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Keçiören’de açılan sergi Afganistan’ın yurt dışında açtığı ilk resim sergisi olma özelliği de taşıyor.

Keçiören Belediyesi ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin işbirliği ile gerçekleştirilen serginin açılış törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın yanı sıra, Türkiye -  Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Macaristan Büyükelçisi Gabor Giss, Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Wijerante ve çok sayıda sanatsever katıldı.

AFGANİSTAN BİLGELERİN ÜLKESİDİR

Törende Konuşan Hüseyin Kocabıyık, Türkiye - Afganistan dostluğunun yeryüzünde başka hiçbir milletin birbiriyle olan dostluğuna benzemediğine dikkat çekerek, “Biz Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra ilk dostluk antlaşmamızı Afganistan’la yaptık.  Afganistan İslam medeniyetine de beşiklik etmiş bilgelerin ülkesidir. Emperyalistler Afganistan’da yaşattığı acının aynısını şimdi Suriye’de yaşatıyorlar. Bu sergi ile şunu da görüyoruz ki artık Afganistan sanatı ile de ortaya çıkıyor. Bu sergi Afganistan’ın tarihe yeniden layık olduğu şekliyle dönmesini ifade ediyor” mesajını verdi.

Afganlı Ressam Muhammed Karim’i Keçiören’de misafir ettikleri için çok mutlu olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Mustafa Ak da, “Afganistan maalesef  terör olayları nedeniyle tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre 2015'te çok büyük oranlarda  sivil kayıplar verdi ve maalesef ölen 4 kişiden biri çocuk. Biz de terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Hala da terörle mücadelemiz sürüyor” dedi

ARTIK SANATIYLA KÜLTÜRÜYLE ANILMALI

Terörün dini, ırkı, milliyeti ve mezhebi olmadığını hatırlatan Başkan Ak, “Her ülke teröre karşı ortak tavır alır ve birlikte hareket ederse terör ancak o zaman dünyanın gündeminden çıkar. Ancak o zaman sorun çözülür ve insanlığı tehdit eden bu bela def edilmiş olur. O zaman ülkeler birlikte yeniden kardeşçe yaşayabilirler” diye konuştu.  Afganistan’ın eskiden birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülke olduğunu kaydeden Başkan Ak, “İnşallah yine bir kültür ülkesi olarak anılacaktır. Biz yıllardır savaşla, terörle anılan Afganistan'ın artık sanatıyla, kültürüyle ve yetiştirdiği değerleriyle anılmasını istiyoruz. Afganistan ile olan dostluk bağımızı güçlendirmek için Uluslararası Ramazan Etkinliklerimizde kendilerini misafir ediyor, kültürlerini tanıtıyoruz. Zaman zaman heyetler düzeyinde  bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor,  önemli kazanımlar elde ediyoruz” dedi.

SANAT VİCDAN OLUR, ŞAHİT OLUR

Afganistan Yerel Yönetimler Bağımsız İdaresi’nden gelen heyeti 2014 yılında Keçiören’de misafir ederek proje ve faaliyetlerle ilgili bilgilendirme yapma fırsatı bulduklarını söyleyen Başkan Ak sözlerini şöyle sürdürdü: “İş birliğimiz inşallah önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Keçiören'de yaşayan Afganlı ailelere ve çocuklarına Çocuk Danışma Merkezimiz aracılığıyla ulaşıyor, ihtiyaçlarını tespit ederek gideriyoruz. Onların vatan özlemlerini dindirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bugün de bu sergiyle onları ve sizleri Afganistan'da kısa bir gezintiye çıkaracağız. Afganistan kültür ve şehir mimarisi ile ilgili bilgi sahibi olacaksınız, Afganistan ilk kez sanatsal bir çalışma ile gündeme gelmiş olacak” dedi. Kültürel dokuyu, tarihi ve coğrafyanın temel özelliklerini en iyi anlatan unsurların başında sanat geldiğini belirten Başkan Ak, “Sanat, vicdan olur. Sanat, şahit olur. Sanat, gören göz, konuşan dil olur. Bizlerde sanatı ve sanatçılarımızı sanatseverlerle bir araya getirmeye devam ediyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

BİZİ SAVAŞA SÜRÜKLEDİLER

Açılışını gerçekleştirdikleri serginin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Büyükelçi Amanullah Jayhoon da, “35 yıldır savaşla anılıyoruz. Savaşı biz istemedik bizi sürüklediler. 5 bin yıllık tarihimizle büyük bir ülkeyiz. Allah hiç kimseye acımasız savaşlar göstermesin. Artık sanatımız ve sanatçılarımızla anılmak istiyoruz. Afganistan medeniyetini tanıtan bu sergimiz sizlerin de desteğiyle devam edecektir” diye konuştu.

Ressam Muhammed Karim de, sergiye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, amacının Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi olduğuna vurgu yaparak, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu sergimiz ilk ve son sergi olmayacak. Daha kapsamlı sergiler gerçekleştireceğiz inşallah” dedi.

Konuşmaların ardından protokol heyeti kurdele keserek serginin açılışını yaptı. Ardından Afganistanlı sanatçılar klasik müzik konseri verdi.

16.02.2016