22 Kasım 2023

Keçiören Belediyesi tarafından Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında ilçedeki İsmail Enderuni Ortaokulu’nda etkinlik düzenledi.

Atıkları ayrıştırma, dönüştürme ve ekonomiye kazandırarak doğayı koruma konusunda farkındalık oluşturmak için “Ambalajlar: Paketli Ürün Alma” teması çerçevesinde düzenlenen etkinlikte Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok öğrencilerle birlikte “Atıkları azaltalım doğamızı koruyalım” mesajı verdi.

Başkan Altınok öğrenci ve öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmada, “Değerli öğretmenlerimiz, varislerimiz, yarınlarımız, umutlarımız, ümitlerimiz, geleceğimiz, meleklerimiz, sevgili çocuklar, sevgili gençler, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum. Avrupa Atık Azaltım Haftası dolayısıyla sizlerleyiz. Suyu kirlettik, toprağı kirlettik. Maalesef bizim çocukluğumuzda yediğimiz lezzetli meyveleri siz yiyemiyorsunuz. Şimdi o kadar lezzetli değil. Bakliyatlar yine öyle. Ne diyor Hipokrat? Gıdalarınız ilaçlarınızdır. Ne vardı eskiden? Pazara giderken hanım kardeşlerimizde file vardı. Şimdiki gibi kullan at poşetler yoktu. Ne vardı? Bakkalda kese kâğıdı vardı. Plastik yoktu. Ne vardı? İçtiğimiz meyve suları, ayran ve diğerleri cam şişelerdeydi. Meşrubatı içiyorduk sonra bakkala götürüyorduk depozitoyu verip parasını alıyorduk, şişe parası almıyordu bakkal. Damacana sular vardı, o da camdı. Şimdi plastik oldu. Ham maddesi petrol. Bunlar üçüyüz yıl, beş yüz yıl erimeyen atıklar. Kirlettiğimiz su, toprak ve hava nedeniyle iklim değişikliği tüm dünyada konuşuluyor. Onun ötesinde kuraklık konuşuluyor. Yani su olmazsa hayat olmaz. Bunun için ne yapmak lazım? Her bulduğumuzu her doğaya atmamamız lazım. Hele plastikleri asla atmamalıyız, geri dönüşüme göndermeliyiz. İçtiğimiz sular kalitesizleşti. Çünkü yeraltı sularımız kirlendi. Ülkesini, vatanını, milletini, devletini seven herkes dikkat etmeli. Atıkları üretimde de tüketimde de azaltmamız lazım. Dolayısıyla kirli yağlar olsun, piller olsun bunları toprağa karıştırmamalıyız. Sizlerin bunlar dikkat edeceğine gönülden inanıyorum. Etkinliğimiz havanın kirlenmediği, suyun kirlenmediği, toprağın kirlenmediği, kuraklığın olmadığı iklim değişikliğini tersine çevirdiğimiz günlere vesile olsun.  Emeği geçen öğretmenlerimize, okul müdürümüze, öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Altınok konuşmasının ardından öğrencilerle birlikte atık ayrıştırarak, öğrencilerin el emeğiyle Atık materyallerden yaptıkları atkı, bebek, tablo benzeri eşyaları inceledi.