Aranacak Kelime :
Nerede :

GÜMÜŞDERE IHLAMUR VADİSİ PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

05.10.2012

Keçiören'in yükselen vizyonuna yeni bir değer katacak olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi Rekreasyon Projesi'nin yapımı için Keçiören Belediyesi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında imza töreni yapıldı. Proje sadece Keçiören'e değil Ankara'ya da farklı bir çehre kazandıracak.

Türkiye’nin en büyük ilçe belediyesi olan Keçiören Belediyesi projeleriyle ilçenin ve Ankara'nın çehresini değiştiriyor. Keçiören'in kent kimliğine yeni bir değer katacak olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi Rekreasyon Projesi'nin yapımı için Keçiören Belediyesi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında imzalar atıldı. Protokol imza törenine Ak Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, Ak Parti Ankara İl Başkanı Murat Alpaslan, Ak Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, DSİ bürokratları, belediye meclis üyeleri, Keçiörenli muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören öncesi bir konuşma yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak proje ile ilgili üç yıldır yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Projenin alan çalışmalarının ve hesaplamalarının yapıldığını belirten Başkan Ak, çalışmaların diğer kurumları da ilgilendirmesinden dolayı sürenin uzadığını söyledi. Proje ile ilgili bilgi veren Başkan Ak, projenin rekreasyon alanının 145 bin metrekare alandan oluştuğunu ifade etti. Proje içerisinde balıkçı barınakları, köprü, kafe, yürüyüş yolu ve yazlık sinema gibi alanların da yer alacağını aktaran Başkan Ak, alana 7 bin 652 yeni bitki dikileceğini açıkladı. Başkan Ak, projenin adını da aldığı ıhlamur ağaçlarından ise bin 11 tane dikileceğini söyledi. Göletler üzerinde kayıklarla gezilebileceğine dikkat çeken Başkan Ak, "Sadece taşkın duvarlarıyla değil etrafındaki rekreasyon düzenlemeleriyle de güzellik yaratacak bir proje oldu. Projeyi açıkladığımız da bazıları hayal olduğunu söylemişti. İnsan isterse birçok şeyi yapabilir. Hayalle başlayan bir projenin nasıl gerçekleştiği görülmüş olacak. İnşallah temel atma töreninde de bir arada oluruz" dedi. Başkan Ak, Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nin sadece Keçiören'e değil Ankara'ya da değer katacak bir proje olduğuna dikkat çekerek destekleyen herkese teşekkür etti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı ise konuşmasında proje kapsamında hem taşkın koruma hem de rekreasyon alanı amaçlı çalışmalar yapılacağını söyledi. DSİ desteğiyle ve Keçiören Belediye Başkanlığı'nın projesiyle bu noktaya gelindiğine değinen Özkaldı, 3 bin100 metrelik alanda yapılacak çalışmalarda üç adet regülatör yapısının bulunacağını ve çalışmaların maliyetinin yaklaşık 40 milyon TL'ye mal olacağı bilgisini verdi.

Ak Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, "Ihlamur Vadisi Projesi hayata geçtiğinde Ankara'ya baharın geldiğini Keçiören'den anlayacağız" dedi ve projenin hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından imza töreni gerçekleştirildi.

Altı ayrı etap şeklinde devam eden proje tamamlandığında durgun hale getirilecek olan Çubuk Çayı'nda gondol ve motorlu kayıklarla gezinti yapılabilecek. Çubuk Çayı’nın Kamil Ocak Mahallesi Fruko yanından başlayarak Kalaba Mahallesi girişindeki Atatürk Botanik Parkı’nın bitimine kadar olan 3 bin 100 metrelik kısımdaki projeye “Gümüşdere Ihlamur Vadisi Rekreasyon Projesi“ adı verildi. Proje ile kent merkezine ulaşan hava koridorları oluşturularak kentin mikro klimasının düzenlenmesi ve herkese açık erişilebilir bir kent alanının oluşturulması hedefleniyor.

Dere çevresinin etrafında bulunacak olan peyzaj alanları ve sosyal ve kültürel tesisler sayesinde Gümüşdere Ihlamur Vadisi kentin nefes alınan alternatif bir bölgesi haline gelecek. Proje kapsamında tasarlanan kullanımlar DSİ Bölge Müdürlüğü ile işbirliği halinde taşkın önleme debisi dikkate alınarak hazırlandı. Karaköy Arıtma Tesisleri'nden ilçelere gelen sular arıtıldığı için Keçiören'e barajlardan gelen su temiz olarak ulaşacak. Gölet alanlarının bulunacağı projede regülatörler sayesinde su durgun hale getirilecek. İskelelerden kafelere seyir teraslarından yürüyüş yollarına kadar farklı alanlara sahip olacak olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi, yıllardır Ankaralıların kokusundan muzdarip olduğu bu alanı farklı bir yapıyla kente kazandıracak.

Projenin adını da aldığı başta ıhlamur olmak üzere alan içerisinde güzel kokular saçan iğde ve diğer ağaç türleri ile çiçekler dikilecek. Keçiören ve Ankara için çekim merkezi olacak Gümüşdere Ihlamur Vadisi'ndeki göletlerde balık tutulabilecek. Proje içerisinde balıkçı barınakları ve balıkçı göleti de bulunacak. Gümüşdere Ihlamur Vadisi içerisinde 200 kişilik amfili yazlık sinema alanı ile sekiz adet köprü yer alacak.

Fotograf Galerisi