21 Mart 2021

Keçiören Belediyesi tarafından Nevruz Bayramı dolayısıyla Kalaba Türk Dünyası Meydanı`nda düzenlenen etkinlikte konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Nevruz, Türklerin Ergenekon`dan çıkış destanıdır. Nevruz bayramdır, Nevruz bahardır, Nevruz yeniden doğuştur. Bugün Turan illerde buluşmuş olduk. Nevruz, kardeşlerimizin kurtuluşuna, birliğine ve beraberliğine vesile olsun.” dedi.

Keçiören Belediyesinin ev sahipliğinde ilçedeki Kalaba Türk Dünyası Meydanı`nda düzenlenen etkinliğe Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Afganistan Ankara Büyükelçisi Amir Mohammed Ramin, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kırgızistan Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçisi Kemal Köprülü, Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, Türkmenistan Büyükelçisi Ishankuli Amanlyev ve Özbekistan Büyükelçisi Alisher Agzamkhodjaev, Azerbaycan Büyükelçiliği yetkilileri ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov katıldı.

“ATATÜRK NEVRUZ’U KEÇİÖREN’DE KUTLADI”

Nevruz Bayramı kutlama etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Nevruz Bayramımız kutlu olsun. Nevruz Türklerin Ergenekon’dan çıkış bayramıdır. Nevruz bahardır, yeniden doğuştur. Bugün Turan illerde buluşmuş olduk. Turan turan dedikleri yer burasıdır, Turan gerçekleşmiştir. Tarihimize, kültürümüze ve kardeş ülkelerimize bir yolculuk yapmış olduk. Atatürk daha Cumhuriyet ilan edilmeden 22 Mart Çarşamba günü Keçiören’de Nevruz’u kutluyor. Bugün kardeş ülkelerimizde de bayram var. Tüm kardeşlerimizin bayramı kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞ ÜLKELERİN İLİŞKİLERİNİ KUVVETLENDİRMELERİ GEREKİYOR”

Nevruzun, Türk ve İslam coğrafyasında birlik ve beraberliğe vesile olması temennisinde de bulunan Altınok şunları söyledi:

“Bir mevsimsel bahar var bir de insanlığın baharı var. Acıdır ki bugün Müslüman Müslümanı öldürüyor. Demokrasi, özgürlük, insan hakları nutuklarının havalarda uçuştuğu dönemde insanlığın en büyük zulmüne şahit oluyoruz. Nevruz; Suriye, Irak, Libya, Yemen ve Doğu Türkistan’da bulunan kardeşlerimizin birliğine vesile olsun. Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan mazlumlar, zayıflar, ezilenler için mücadele veriyor. Bu mücadeleyi insanlık adına veriyor, Türk dünyası adına veriyor. Ben de gelin bu mücadeleyi hep birlikte verelim. Kardeş ülkelerin ilişkilerini kuvvetlendirmeleri gerekiyor. Varlığımız buna bağlıdır. Nevruz dünyadaki barışa katkı sağlasın.”

ZEYNEP YILDIZ: NEVRUZ, YENİDEN DOĞUŞUN RESMİ

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep ise Yıldız yaptığı konuşmasında, “Nevruz, yeniden doğuşun resmi bizler için. Dolayısıyla biz de her dem yenilenen, her dem birbirine kenetlenen bir millet olarak dünyaya söyleyecek yeni sözler biriktiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın dört bir yanında aslında adil düzeni tesis etmek adına hep birlikte mücadele ediyoruz. Bu noktada Türkistan coğrafyasının bir ve beraber hareket ediyor olması çok daha önem arz ediyor.” dedi.

YÖRESEL STANT AÇILDI

Katılımcı ülkelerin büyükelçi ve büyükelçilik temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından ülkelere özgü dans ve müzik gösterileri sergilendi. Daha sonra nevruz ateşi yakıldı ve örs üzerinde sembolik olarak demir dövüldü. Başkan Altınok, büyükelçilikler tarafından açılan stantları gezerek yöresel yemek ve sanat eserlerini inceledi.